Osiris Hertman: “Bij Lseven ben je even weg van de wereld”
Tekst: Monique Smitsloo
Een beachclub in Brabant. U leest het goed. Het restaurant Molenwijk aan het Leijsenven in Boxtel heeft sinds dit jaar een nieuwe bestemming gekregen. Eén met een gouden randje. In ieder hoekje van beachclub Lseven valt iets te bewonderen of te beleven… Op de bar: flessen Dom Pérignon. Op het terras: een gigantische gouden gorilla (‘leuk voor Instagram-foto’s!) Op de menukaart: oesters en kaviaar, vergezeld door ‘gewone’ Hollandse’ Reypenaer-kaas en desembrood.
Oesters en kaviaar
Een tikkeltje Frans - bouillabaisse – een tikkeltje Aziatisch - gua bao. ‘Als het maar puur en goed is’, vertelt eigenaar Patrick van Loosbroek. ‘Een vis mag een vis zijn, zonder ingewikkeld schuimsausje, maar dan wel een vis van uitstekende kwaliteit. Ik wil de mensen in deze omgeving verrassen met meer dan alleen eten, het moet voelen als uitgaan en momenten delen met elkaar. En we hebben er lang over nagedacht hoe we dat gingen bereiken. Shared dining, bijvoorbeeld, waarbij je de gerechten op tafel met elkaar deelt, levert meer dynamiek op aan tafel dan wanneer alle gasten boven hun eigen gerecht hangen.’
Cobra-gordijn tot privé-cabana
Het moge duidelijk zijn: voor een snelle hap ga je ergens anders heen, bij Lseven kom je om het leven groots en meeslepend te vieren en om te ‘ontsnappen’. Bijvoorbeeld in de ronde lounges binnen waar je omringd bent door een aluminium gordijn van Cobra-kunst (!), aan een tafel midden op het terras, of liever een treetje lager, bij je eigen kampvuurtje in een loungebank. Met de voetjes in het zand óf op je toffe privé-cabana op het water: je begeeft je ‘onder de mensen’ en zit toch intiem met je gezelschap.
Design: Osiris Hertman
‘In een restaurant wil je dingen hebben die je thuis niet hebt. Het moet aanvoelen als een fijne zachte deken, met gedimd licht, muziek en opvallende details in het interieur’, vertelt topdesigner Osiris Hertman. Aan deze topdesigner kun je het wel overlaten om een fantasierijk interieur te ontwerpen dat bol staat van de texturen (ruwe houten tafels met epoxy) en kleuren (een private dining room die volledig in het groen is uitgewerkt). ‘Je bent echt even weg van de wereld’, licht Osiris toe.
Boom is een cadeau
Voor een ‘beachclub’-gevoel zou het verleidelijk zijn om het royale terras met zandstrandje van Lseven vol te plempen met palmbomen en paradijsvogelplanten, zodat gasten zich kunnen wanen in het Mexicaanse Tulum, maar designer Osiris Hertman wilde het authentiek houden: ‘Lseven mag een cadeautje zijn voor de omgeving, maar dan moet het ook wel passen bij de omgeving. Die gigantische boom naast de gouden gorilla, is een cadeautje. Daar hebben we het hele terras omheen gebouwd.’
‘Gebrek aan kennis’
Funny fact: Patrick had zich vol enthousiasme in dit bouwproject gestort, zonder er al te veel bij stil te staan dat er een horecabestemming aan kleefde. ‘Niet gehinderd door enig gebrek aan kennis ben ik er gewoon ingedoken’, lacht de Boxtelse ondernemer met gezonde zelfspot – die zijn sporen vergaarde in engineering. Gelukkig heeft Patrick de doorgewinterde horecamanager Romeo Hoogdorp aan zijn zijde – eerder werkzaam bij onder meer Loetje en The Harbour Club. ‘Dit project is misschien wel wat omvangrijker dan ik gewend ben en ik heb van alles moeten leren over horecakeukens, routing en couverts, maar ik houd wel van een uitdaging, zo nu en dan.’
Aantrekkelijkheid niet verliezen
Het oude restaurant Molenwijk was rijp voor de sloop. Patrick had dus twee keuzes. Eén: alles met de grond gelijk maken of twee: het pand van top tot teen renoveren. Hij koos voor dat laatste. ‘Die aantrekkelijkheid van dit karakteristieke pand wilde ik niet verliezen. De contouren van het Restaurant Molenwijk zijn dus hetzelfde gebleven. Van binnen is alles anders.’
‘Mag de muziek wat zachter?’
‘Ik leer ook veel over gasten’, vertelt Patrick. ‘Bijvoorbeeld dat je in de horeca praat over ‘gasten’ en niet over ‘klanten’. Ik vind het ook leuk om te zien hoe ze reageren op muziek, bijvoorbeeld. Sommigen moeten bij binnenkomst even wennen als ze merken dat er een DJ staat te draaien. “Mag die muziek misschien wat zachter?”, vragen ze dan. Maar als ze dan eenmaal comfortabel zitten in hun booth met een fles wijn, mag het volume juist omhoog. Mensen hebben toch de behoefte om zich onder te dompelen in sfeer.’
Kijk voor meer informatie op de website:
www.Lseven.nl